Koupil jsem letenky do Japonska - přílet Osaka,odlet Tokio,jen 8 dní......hrubý plán je ihned přesun do Kyota - nebo se vyplatí vyhradit alespoň jeden den na Osaku? ...z Kyota pak do Tokia - nějaká zajímavost na trase,která stojí za zastávku ? .

Japonsko

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Ja mam dotaz na SIM. Web japan-rail-pass nabizi zaslani SIM postou, s tim ze mi staci odemceny chytry telefon. Me tu zajma, jestli ji uz nekdo zkousel? Tedy mam v planu ji dat do telefonu, tam udelat hot spot abysme to mohli pouzivat dva lidi :) 

0 Citovat

SIMku nevím. Mám dobrý zkušenosti wifinou od https://en.wifi-rental-store.jp/ kterou jsem si vyzvednul po příletu na letišti. Mrkni na to...

0 Citovat

SIM kartu jsem si objednaval v kvetnu 2023 pres SIM Card Geek a uz bych to neudelal z jednoho prosteho duvodu. Japonsko logicky nepatri do zemi EU a tim padem, budes mit co docineni s celnim rizenim, ktere tu SIM kartu nakonec prodrazi (coz me predtim vubec netrklo). Ikdyz ti Ceska posta nabidne zastoupeni (dalsi penize navic), muzes si celni prohlaseni vytvorit sam a Celni sprava ti pak vypocita DPH. Pokud si dobre vzpominam, tak karta jako takova me vysla na nejakych 800Kc a z toho jsem zaplatil dalsich asi 180Kc DPH. 

Pokud mas telefon, ktery podporuje eSIM, sel bych touhle cestou (Airalo napr. ci jine) nebo si SIMku koupil az na letisti. 

Jinak jako hotspot jsem to taky pouzival a v pohode. Pouzival jsem to hlavne na google mapy (doporucuju) a ruzny hledani. Ale jinak bohate stacila mistni wi-fi, ktera byla skoro vsude. 

1 Citovat

Njord napsal(a): Ja mam dotaz na SIM. Web japan-rail-pass nabizi zaslani SIM postou, s tim ze mi staci odemceny chytry telefon. Me tu zajma, jestli ji uz nekdo zkousel? Tedy mam v planu ji dat do telefonu, tam udelat hot spot abysme to mohli pouzivat dva lidi :)
Koupil jsem si simku v malém předstihu a nechal si jí poslat na recepci prvního hotelu v Japonsku. Jinak přenosná krabička je také super, vyzvednutí na letišti, vrácení tamtéž nebo poštou, fungovalo to perfektně.

0 Citovat

Já to kdysi vyzvedával na letišti v Naritě. Tyhle a podobné služby tam mívají možnost vyzvednutí.

Jinak by tam měla fungovat i SIMka od MTX. Japonsko na data nebývalo nijak extra levné, tak jestli ji máš, nemusí být třeba měnit. Jen je otázka, jakého mají roamingového partnera a tudíž co pokrytí.

0 Citovat

Patrik Ihracky: tak toto neslo jen o SIM, ja stejne nyni jdu koupit JR PAS tudiz zaslani spolecnosti FedEx, kterou to posila viz odkaz japan-rail-pass com ktery nabizi prihodit do balicku SIM za cca 40 USD neomezena data, vlozeni SIM a staci zarizeni co podporuje 1,3,19 ci 21 tedy vetsinou frekvence 800, 1800, 2100 (1500 mi asi nepujde ac se snazim zjistit ktere zarizeni by to mozna melo z telefonu).  Krabicka ala Wi-Fi modem je taky nabizena, ale stoji uz moc tj cca na 17 az 20 dnu v Japonsku to je klidne 100 USD a to je ve dvou lidech az zbytecny luxus. Ano mam i telefon s eSIM ale ma to svoje problemy. Navic mi to u novejsiho bude zbytecne vybijet baterku, chtel jsem tak pouzit 4G telefon tlacitkovy Aligator Extremo 50 co ma LTE a podporuje taky podobne, jen s tim ze vydrzi dost a jako modem bude stacit. A ano vim ze jde koupit i SIM na letisti nebo nekde v SoftBank, ale radeji bych telefon vrtal predem doma nez az tam. Pri zaslani bych mel operatora Docomo. Na wi-fi jen spolehat nechci, casto je zamcena a nebo vypnuta, co mam zkusenosti z cest a pisou ze v japonsku i kdyz se zda top technicky, prave dost veci funguje po staru napr placeni hotovosti. SIM jsou omezene. Na hotelu prave jen nebudeme, to je ten problem. SIM mi zaslou do hotelu, nevim kdy prijde, takze tam budu nekde cekat 3, 4 dny na hotelu? Kdyz budu davno jinde v lese spat venku? :D My tam jedeme na cundr, tedy se spanim venku. 

0 Citovat

Nevím, jak to je se clem v tomto případě, ale klidně se může stát, že JR Pass doručí bez problémů, ale když k němu bude přiložená SIM karta, nastane situace, jak popisuje Patrik Ihracky. Možná by na to Fedex mohl odpovědět předem. 

0 Citovat

Porveril jsem to a zatim zaslal dotaz primo dane spolecnosti. Tato ale mnou uvedena spolecnost pise ze ma kancelare Francii, Berline. Takze to znamena ze co ctu tak by to melo byt zaslano z EU. Nekde o tom byla i zminka v jednom clanku ze to putovalo prave z Francie.

0 Citovat

JR Pass mi zasílali z lokality v EU, matně si vzpomínám, že to bylo z Francie. Doručeno poštou v pohodě bez celního řízení a cla.

SIM kartu jsem neobjednával, WiFi fungovalo běžně v restauracích apod. 

0 Citovat

JR Pass jsme objednávali v pátek u japan-rail-pass, v pondělí dopoledne přivezl FedEx opravdu z Paříže. Zítra letíme :-)

1 Citovat

Nadhera, preji hezkou cestu :) Take koupime, at jeste clovek ma za tu puvodni cenu. Nakonec jsem se rozhodl vzit SIM, preci jen muzeme ji kdykoliv spolecne prohodit, kdyby jeden mobil nesel. Teoreticky eSim pres Airalo ma sve vyhody. Trochu mozna lepsi silnejsi signal co ctu dle testu, ale zase prinasi komplikace s nahranim, smazanim profilu v telefonu nebo pri pripadnem prohazovani mezi dvema osobama. Plus jeden pak musi delat hotspot a tomu se vybyji baterie. Proto je lepsi SIM umistit do telefonu, ktery je jako modem a tam to mit. Wi-Fi prilis neverim. Japonsku taky tomu uplne neverim, uz proto ze ctu jak je to technicky top a potom zjistim ze tam vic plati hotovosti misto treba hodinkama nebo nalepkou. Navic u dostupnosti wi-fi lze nalezl ruzne protichudne informace. Treba ze je na letisti zahlcene, nekdy nejde se pripojit atd. Ano pro lidi nekde jen ve meste Tokyo, Osaka vse ok, ale nevim nevim nekde na dedine u lesa, kde bude clovek spat pod sirakem.

Airalo mozna zkusim pokud dostanu povoleni v Cine na tu prohlidku. Je treba upozornit ze ta sluzba je pouze spis na nove telefony a znamejsi. Je velmi tak omezena.

0 Citovat

@Njord

Kam jedete na cundr? Letim poprve v listopadu, tak chci udelat spis klasicky kolecko a prolozit ho jednodennimi vylety, ale treba jako inspiraci na priste, protoze uz ted mam pocit, ze se tam budu muset vratit.

0 Citovat

Ja jedu se slecnou, vic lidi nechtelo tu dobu a nebo proste uz meli vybranou dovolenou. My jeste nemame presny plan, stale ho upravuji. Spat budeme vetsinou 20 dnu venku a to i klidne v Cine. Jedeme urcite Tokyo prvni, pak do lesa spat na upati hory Fuji a potom treba na Tsushimu. Jeste chceme vyslapnout nejakou sopku mimo Fuji (Fuji je uz moc vysoko a uz bude asi i zavreno). Jeste Rabbid Island treba. Jeste hledam lokaci kde je ten majak z filmu Ring 1998. Jeste uvidime, zda by melo smysl navstivit domek kde byla ta studna. Podle filmu the Grudge lze navstivit lokaci v Tokyu, kde se natacel. Cast pouzivam i inspiraci ze hry Ghost of Tsushima. Jidlo jinak u mistnich nebo v obyc restauraci. Nejake tradicni Japonske ubytko asi by nebylo spatne zkusit, ale spis to normalni, zasouvaci dvere, na zemi. Kapslove hotely asi ne, se nam to nelibi a uz kvuli oddeleni pohlavi, kdy potom nejde s clovekem ani vecer nic probrat je na houby. Jeste mam jeden mixed Onsen, tak snad bude ok. Jinde je to taky moc oddelene, ze tam clovek pomalu nemuze, protoze nejaka osoba je jineho pohlavi. 

Kdyby mel nekdo tip, tak cetl jsem ze levnejsi se vyplati i Lover Hotel, ze je to ve mestech, neni tam personal a jde se tam nejak na tajno a docela zazitek :D 

0 Citovat

Diky!a at vam to vyjde.

Ja se trochu bojim, ze celych 17 dni projim. Pujdu po ulici od stanku ke stanku a neodolam vubec nicemu. 

 

2 Citovat

@Njord: Jestli chcete šetřit i na jídle, nakupujte hotové jídlo v průhledných plastových krabičkách v supermarketech v několika posledních hodinách před zavíračkou. Ono není drahé ani za plnou cenu, ale pak je se slevou 30 - 50 %. A můžete si s ním v supermarketu obvykle sednout ke stolku a ohřát si ho v mikrovlnce (pokud to není sushi). Chcete spát venku na ulici i v Pekingu? Tak to hodně štěstí.

@Azul: Jak jsem psal, na čundr je ideální Hokkaidó (ale raději jen v létě). Nebo pouť Kumano Kodo raději na jaře a na podzim (já šel 3 dny v létě, což bylo taky dobré, ale musel jsem to o den zkrátit kvůli blížícímu se tajfunu).

1 Citovat

Libore, dík, už si o tom čtu. A Hokkaido mě láká od té doby, co jsem viděla Baladu o Narajamě (ač se točila jinde), tak se třeba jednou zadaří.

https://www.hikemasterjapan.com/...ng-gallery Kumano Kodo (nutno scrollovat níže, ale zas se lze kochat:-))

0 Citovat

Na Hokkaido letím zítra. Půjčujeme si na týden obytku a pak na týden Tokyo, Fuji, kyoto a osaku. V dubnu jsme obytkou projeli shikoku, západ Honšú a poloostrov Kii. Přenosná WiFi fungovala bez problémů i v odlehlých oblastech.

0 Citovat

Jé, Puketapu, to ti závidím! V dobrým, samozřejmě. Užijte si to. A kdyby byl krátký trip report, to by byla paráda.

0 Citovat

Azul napsal(a): Diky!a at vam to vyjde.

Ja se trochu bojim, ze celych 17 dni projim. Pujdu po ulici od stanku ke stanku a neodolam vubec nicemu. 

Kazdy to dela jinak :) My chceme proste vic free. Jasne ze prvni noc treba dame v Tokiu jen tak nejlevnejsi ubytko pro dva.

Mozna i venku spani na test :D  Japonci miluji kempovani, takze idealni moznost. Zajma me na prespani les obesencu u upati hory Fuji.

Dle info, je to tak, ze pokud nas nekde najde policie, slibi se ze nic nedelame, jen lezime ve spacaku (bez ohne, bez varicu, bez stanu) tak do 7h rano necha.

Mame plachtu a mozna priberu pro pripad i malickej stan kdyby nekde prselo a nebylo kam zajit.

 

 

0 Citovat

Libor_S: dekuji za info! Jasne ale zkusime i neco normal, proste restaurace kde nas pusti a je zaroven takova pro mistni. Jen z marketu, to by nebylo ono! Zase nejde o to usetrit tam kazdou korunu na krev. Spis ze nam staci nekdy malo a o to hlubsi zazitek.

Nekdo ma rad jen mesta, luxusni bydleni a nekoho testi se umyt v potoce, jezeru a prespat venku a v noci slyset zvuky a prirodu. Ja spal treba venku i v Thajsku, kde to prumerny turista nema zapotrebi vzhledem k cenam. Proste me to tesilo, to jen pro info.

Pekingu to lze, neni to uplne povolene, ale toleruje se to na urcitych mistech.

Pokud mas nejakou vetsi zkusenost s Cinou nebo i policii, uvitam i info treba do SZ jako pomoc. Samo ze ubytko jako bude, bookne se a vse predlozi.

0 Citovat

Hledej závodní jídelny, tam bývají dobré ceny. Nějaké jsou popsané na webu Soranews24.com

Byl jsem v jídelně Ministerstva zemědělství atd., měli tam i velrybí maso (ne, že by bylo o co stát).

0 Citovat

puketapu napsal(a): Přenosná WiFi fungovala bez problémů i v odlehlých oblastech.

Za kolik ten modem wi-fi tedy mas? tedy tam i s dobou pujceni. Me to na cca 17 - 20dnu ukazuje dost penez. 18days - 93eur vs SIM klasicka za 40eur (neomezene data s fup 6GB na 48hodin). Airalo eSim pak nabizi jako mistni na 30dnu s 20GB za $26 USD.

Ta moje firma jinak u wi-fi modemu uvadi jeste:

Data is unlimited. However, please note that due to the fair use policy, the speed may slow down if you use more than 3 GB of data per day.

Dle me to ma smysl, ta krabicka jen kdyz je to skupina napr 4 lidi.

Zkousel jsem podobnou hracku najit, zda jde primo koupit kvuli frekvencim na Aliexpress atd ale nikde nemaji s pasmem b11 a b21, jsou to nejaka specialni pasma co pouziva jen Japonsko a Docomo. Skoda, radeji bych ji za takove penize koupil a mel ji multi na cestovani i jinde.

Jinak je to kseft, je mi jasne ze hodne veci je i lepsi koupit primo tam, treba kdyby nekdo chtel v Tokyu Subway pas (ten koupime), tak je lepsi na miste, jinak pres tyto spolecnosti co to nekam poslou to je drazsi. SIM ale je vyhoda mit ji zaroven s tim v balicku. Firma zatim neodpovedela na muj email.

 

0 Citovat

U těch SIM pozor, jestli podporují tethering (sdílení dat přes wifi). V USA a Japonsku to operátoři s oblibou blokovali. Informace z doby před covidem. Třeba nastal posun k lepšímu. Každopádně před nákupem své vlastní krabičky bych si to dvakrát ověřil.

Taky z hledání SIMky pro Japonsko nějakých 7 let zpět pamatuji "neomezený" internet s FUPem, který z něj dělal jen několik giga na celé období :-D

0 Citovat

Njord: pokud mohu doporučit, tak rozhodně berte tradiční bydlení v japonském stylu. Je to zážitek, který k Japonsku patří a i když jsme brali ty nejlevnější, tak vždy skvělé spaní. Mimo velká města nahrazovaly koupelnu lázně někde ve sklepě. Občas bizarní, ale parádní a nezapomenutelné. Každý den jinde podle situace( pár dní i pod širákem, ale to jsme měli problém s komáry a nebo taky s divočáky).

1 Citovat

Michal: no to mam teda radost, tak uvidime no. Ze by to slo blokovat to me nenapadlo, protoze ten internet jde do mobilu a sdileni uz dela potom sam telefon. 

Tak nalezeno web to primo uvadi ze... 

  • Tethering available
0